Tarina

Pekka Uolevi Murto on laulaja – lauluntekijä,  joka on elänyt lapsuutensa melko vaatimattomissa oloissa nelilapsisen yrittäjäperheen nuorimpana lapsena. Nuorena teinipoikana tutustuin ensimmäisen kerran kitaraan isoveljeni kautta, joka opetti minulle ensimmäiset soinnut kitarasta. Todennäköisesti ensimmäinen kappale mitä isoveli yritti opettaa oli joko Beatlesin Girl tai Led Zeppelinin Stairway to Heaven.

 

Tekstintekijän taipumuksia ja kiinnostuksen tekstin tekoon olen varmaankin perinyt isäni puolelta. Isäni Aulis Murto kirjoitti eläessään kirjoja, runoja ja lauluntekstejä, joita on päätynyt mm. Korsuorkesterin levylle. Musikaalisuus on periytynyt ehkä äidin suvun puolelta Pohjanmaalta,  josta löytyy historiasta kanttoreita ja musiikin opettajia. Itse olen kyllä enemmänkin luonnonlapsi musiikin suhteen ja teorian opiskelu on jäänyt vähemmälle.

 

Nuorena yläasteikäisenä poikana musiikillisesti minuun vaikutti erityisesti raskas musiikki. Tuolloin stereoista soi erityisesti King Diamond ja Manowar, kauhuteemaa ja soturiteemaa. Päivät kuluivat samojen King Diamondin Conspiracy,  Abigail,  Them- levyjen ja Manowarin Into Glory Ride, Fighting The World ja Kings of Metal levyjen soittamisessa ja niiden lauluntekstien puhki lukemisessa.

 

Parikymppisenä Nirvana, Offspring ja Green Day soittivat sisälläni jotain, jota en tiennyt vielä olevan. Musiikki kuulosti rujolta, aggressiiviselta, tarttuvalta ja helposti lähestyttävältä. Tuon jälkeen alkoi suomalaisen musiikin vaikutuskausi, jolloin Eppu Normaali, Hector,  J.Karjalainen vaikuttivat osaltaan kehittymiseeni lauluntekijänä.

 

Aikuisena päälle kolmekymppisenä minua on puhutellut amerikkalainen singer-songwriter country-folk-henkinen musiikki  Johnny Cash, Neil Young, Bruce Springsteen ja suomalaisista vanhemmista iskelmistä Tapio Rautavaara, Reino Helismaa tyyppinen laulelma. Myös kansanlaulut ja osittain hengelliset laulut ovat vaikuttaneet minuun viime vuosina.

 

Laulujenteko on aina ollut minulle tapa käsitellä ja sopeutua sillä hetkellä olevaan elämäntilanteeseen ja kuunnella itseäni.

 

Musiikin tie omassa elämässäni harrastusta vakavammaksi toiminnaksi on oikeastaan alkanut vuonna 2013. Tuolloin pidin omassa elämässäni hengähdystauon ja osallistuin Ikaalisten lauluntekijävalmennus -koulutukseen. Siitä lähtien musiikki on muodostunut sivutoimiseksi yrittäjyydeksi. Olen tehnyt keikkaa soolo, duo ja yhtye kokoonpanoilla erilaisissa tilaisuuksissa kirkosta kapakkaan, sekä myös tehnyt tilaustyönä musiikkia, kuten vaikkapa teatterinäytelmiin tai tilauslevyn. Olen myös julkaissut omakustanteena levyn sekä muutaman singlejulkaisun.

 

Keikoilla pyrin välittämään itsestäni musiikintekijänä oman näköisen kuvan ja materiaali keikoilla on pääsääntöisesti omia kappaleita vierailla höystettynä. Toki olen myös tehnyt keikkaa joissa sisältö on sovittu tarpeen mukaan yleisesti tunnetuista kappaleista koostuvaksi.

 

Oma elämäni on ollut muutamana viime vuotena yhdistelmä opetustyötä ja musiikkia, nyt opetustyön sijalle on astunut päivätyö.

 

Omaa suhtautumista elämään voisi luonnehtia ”kaikki pallot ilmassa”. Mielestäni meillä jokaisella on monia eri taitoja, joita käyttämällä tästä elämästä voi tehdä omannäköisen ja elää sen omalla tavallaan.

 

Tulevaisuudessa haluan tehdä toisen levyn, uusia julkaisuja, löytää uusia erilaisia asioita ja mahdollisuuksia mitä musiikki tuo tullessaan.

Pitkä on matka huomiseen
Pitkä on matka eiliseen
Pitkä on matka minne vaan
En silti matkaan tarvitse askeltakaan

Matka